Heerlijke herfst: Champignonrisotto

Risotto is voor velen een echt comfort-food. Heerlijk een bord warme, dampende risotto en een goed glas wijn! Om risotto echt perfect te krijgen is best wat oefening nodig… Maar goed, we zijn niet allemaal een driesterren-chef. Dus voor de doordeweekse maaltijd is deze risotto ook meer dan heerlijk!

Wat heb je nodig om deze heerlijk risotto zelf te maken???

Ingredienten: voor 4 personen
– risottorijst, zo’n 300 gram
– 1 bak kastanjechampignons
– 1 grote ui of 2 kleine sjalotjes
– 2 tenen knoflook
– parmezaanse kaas, een stuk of geraspt
– zout, peper en eventueel kruiden
– 1,5 liter groentebouillon (als je het vegetarische wilt houden, anders kan kip of rund ook)

Werkwijze:
– maak als eerste de bouillon, deze kun je zelf trekken maar je kunt ook een bouillonblokje gebruiken, wel zo lekker voor door de week!

– snijd de champignons in kwarten, pel de ui en snijd deze fijn, zo ook de knoflook
– bak de champignons, ui en knoflook in een koekenpan en breng op smaak met peper en zout
– neem een grote hapjespan of in ieder geval een pan met wat dikkere bodem (in een koekenpan brand je risotto te snel aan)
– doe hierin wat olie of boter en “bak” de rijst kort aan, je zult zien dat hij wat glazig wordt
– wanneer de rijst aangefruit is ga je lepel voor lepel de bouillon toevoegen! Risotto is een echte onthaast klus, want even weglopen om de was uit de droger te halen is er niet bij. BLIJF OPLETTEN!
– je roert nu de rijst met bouillon door totdat de bouillon is opgenomen, pas nadat de eerste lepel bouillon in zijn geheel is opgenomen voeg je de volgende toe. 
– Lepel voor lepel roer je de bouillon door de rijst, het is lastig te zeggen hoe vaak je dit moet herhalen totdat de rijst gaar is… tussendoor proeven is erg belangrijk! 
– de rijst is gaat als deze een lekkere bite heeft, maar niet meer krokant is.
– voeg nu het champignonmengsel toe
– roer het geheel nog even goed door en breng eventueel nog op smaak met zout, peper of verse kruiden (peterselie en bieslook doen het hier erg goed in!) 
– Het liefst serveer je de risotto op een voorverwarmd bord (nu het kouder wordt kan je dit doen door voordat je begint met koken je borden op de verwarming te zetten of in de magnetron )
– Een beetje geraspte parmezaanse kaas erover en smullen maar!
Eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s